Participatiewet
Produs leidt de leerlingen zo op dat ze een plek op de arbeidsmarkt kunnen verwerven. Als een leerling zelfstandig kan werken, maar niet aan alle eisen van een werkgever voldoet, regelt de school extra ondersteuning. Dat wordt aangevraagd bij de gemeente waar de leerling woont, volgens de regelingen van de participatiewet.
Het is belangrijk dat leerlingen die werk vinden dit werk ook behouden. Een mogelijkheid om dit te bereiken, is 'jobcoaching'. Of een oud-leerling hiervoor in aanmerking komt, verschilt per gemeente. Jobcoaching betekent dat de leerling nog enige tijd begeleiding op de werkplek krijgt. De jobcoach maakt de leerling wegwijs op de nieuwe werkplek en hij komt regelmatig langs voor begeleidingsgesprekken. Jobcoaching duurt maximaal drie jaar.
Als een leerling minder (snel) kan presteren dan de gemiddelde werknemer in een bedrijf, kan de school voor de werkgever waar de leerling gaat werken ook een subsidie voor de plaatsing van de leerling aanvragen, in de vorm van een bijdrage aan de loonkosten van de leerling.

“Produs-leerlingen konden dit schooljaar met onze bus mee om bij bedrijven te zien voor welk werk ze worden opgeleid. Bijvoorbeeld bedrijven in de bouw, horeca, schoonmaak en het transport. Van elke school mochten per keer zes jongeren mee. Produs was direct enthousiast, net als de leer-lingen. Je zag ze denken: ‘Dit wil ik later ook wel’. Of juist niet, maar dat is ook goed, want we willen dat ze ontdekken in welke branche ze zich prettig voelen.”